A lakásunk vagy családi házunk átépítési és felújítási munkálatainak ideje főleg a tavasz és a nyár. A pontos, mindenre kiterjedő kivitelezéshez és a váratlan helyezetek elkerüléséhez azonban alapos tervezés szükségeltetik, aminek kiváló ideje a hosszú, téli esték.

20150922_151720.jpg

 

Először is azt kell végig gondolnunk, hogy milyen változtatásokat szeretnénk a lakásunkon végrehajtani.

Ha gyökeres változtatásban, átépítésben, falak áthelyezésében, ablakok cseréin is gondolkodunk, akkor tudnunk kell, hogy ezek engedélykötelesek is lehetnek. Tehát mielőtt majd nekilátunk a munkálatokhoz, ki kell kérnünk a szükséges szakhatósági engedélyeket, ellenkező esetben komoly bírságra vagy az építkezés leállítására is számíthatunk.

Falak kivétele, áthelyezése esetén szükséges lehet egy statikus véleménye is, aki megvizsgálja, hogy kivehető-e az adott falszakasz, vagy éppen az tölt be tetőszerkezet-tartó funkciót. Ezeket az előkészületeket akár télen is megtehetjük, ha már megvan az átalakítás pontos terve, hogy tavasszal rögtön neki tudjunk kezdeni a tényleges munkálatoknak és ne veszítsünk időt.

A tervezés következő lépése annak átgondolása, hogy az átépítés igényel-e majd vízszerelési munkálatokat vagy áramszerelést (ez utóbbit szinte mindig). Ha a konyha vagy a fürdőszoba átalakítása is szóba kerül, akkor szinte majdnem mindig kiderül, hogy a vízvezetékek elhasználódtak és megértek a cserére. Ez egészen pontosan természetesen csak a csempe,  megbontásakor fog kiderülni, de mindenképpen számítsunk rá.

Jobban is járunk, ha egyidejűleg elvégezzük a vízszerelést is, nem utólag, a szép, új csempét kell majd leverni egy csöpögő, folyó vezeték miatt.

 20150909_113743.jpg

Tervezzük meg ezt követően a munkálatok anyagköltségeit és annak költségvonzatát. Ha saját magunk nem értünk a felújítás gyakorlati oldalához, akkor elindulhatunk a tervezett munkákhoz árajánlatokat kérni a kivitelezőktől. Ez is beletelik egy-két hónapba, amikorra ki tudjuk választani az árban és hozzáállásban is legmegfelelőbb mestereket. Némiképp könnyebb a dolgunk, ha egy generálkivitelezőt bízunk meg a munkálatok elvégzésével, mert akkor egy-két gonddal kevesebb teher ül majd a mi vállunkon.

Tervezzük meg a munkák kezdetét, és a mesterekkel konzultálva a szükséges időt. Számítsunk rá, hogy még a legalaposabb tervezés esetén is közbejöhet bármi, ezért adjunk hozzá - egy-két hetet a kalkulált időintervallumhoz.

Gondoljuk át, hogy családunkkal hogyan, kinél fogjuk átvészelni a felújítás heteit, hiszen ha nagyobb átalakítást tervezünk, amely minden helyiséget érint,(vagy pl. a fürdőszobát) akkor a lakásunk arra az időszakra biztosan lakhatatlanná válik.

Készítsük fel a nagymamákat, rokonokat, hogy őket választottuk ki erre az időre, és ők tudják-e majd ezt vállalni.

 lakberendezes_szentendre.jpg

Érdemes egy keretösszeget is rendelni a felújítás munkálataihoz, mekkora az az összeg, amit semmiképpen sem szeretnénk átlépni. Az árajánlatokból már elég sok minden kiderül, a felújítás elkezdése előtt még tudjuk módosítani a szükséges kiadásokat, ha esetleg valamelyik tétel nem férne bele a tervezett költségekbe.

Az árajánlatkérésnél mindenképpen kérdezzünk rá, hogy az ár anyaggal együtt értendő-e, és ha igen, akkor milyen anyagokkal,  és bruttó vagy nettó árról beszélünk.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor sem dőlhetünk hátra: érdemes elindulni ún. „tájékozódó” körútra”, melyen arról informálódunk, hogy milyen színvilágú csempéket, burkolatokat szeretnénk egy-egy helyiségbe, milyen legyen a falak színe, ahhoz milyen bútorokat, lámpatesteket fogunk majd választani. Az először furcsának vagy bizarrnak ható színekkel és stílusokkal is érdemes eljátszani gondolatban, lehet, hogy később már elképzelni sem tudjuk majdn élkülük az életünket! 

További információk vízszereléssel kapcsolatban: www.vizvezetek-szereles.hu

További információk lakberendezéssel kapcsolatban a : www.egykislakberendezes.hu weboldalon

F.B elérhetőségem: Egy Kis Lakberendezes

 

 

Címkék: építkezés életmód lakás mindennapok gondolatébresztő életképek tervezés otthon lakberendezés kőműves lakásfelújítás lakberendező látványtervezés gipszkartonozás lakberendezők lakberendező blog épíkezés lakásfotók lakásbelsők Ilyen volt- Ilyen lett képek lakás átalakítás konyha készítés konyha tervezés Gipszkartonozás Fürdőszoba tervezés víz-gáz szerelés lakásfelújítás Szentendre lakberendezés Szentendre

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr98190368
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása