A hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál. Szövésre való alkalmasságát a kínaiak ismerték fel már időszámításunk előtt 3000 évvel.
 
2007-ben találtak egy Csianghszi tartományban folyó ásatásnál egy régi sírban olyan színes selyemszövet-darabot, amelynek korát 2500 évesre teszik. Feldolgozásának titkát 25 évszázadon át megőrizték, halálos bűnnek számított egy selyemhernyót vagy akár egy petét kivinni az országból.
 
S bár nagyon szigorúan őrizték a selyem titkát, időszámításunk szerint 200 körül az mégis eljutott Koreában, 300-ban pedig Indiába is. A legnagyobb selyemtermelő ország, ma is Kína, az összes hernyóselyem-termelés 72%-a onnan származik.
 
Magyarországon a selyemhernyót Passardi Péter János olasz telepes honosította meg 1680-ban.

 

Nagy munkaigénye miatt a hazai selyemgyártás 1971-ben megszűnt. A tolnai volt selyemgyár épületeiben ma is működő Tolnatext Bt. textilgyár (ami azonban nem hernyóselyem-feldolgozással foglalkozik) egy házi múzeumot tart fenn a hajdani selyemfeldolgozó gépekből, korabeli publikációkból, gyári események képeiből stb.
 
 
A selyemszál készítése:
  
A selyemszál az eperfalevéllel táplálkozó, majd begubózó selyemhernyó (Bombyx mori) váladékából képződik.
 

A selyemhernyó fejlődésének egy bizonyos szakaszában ebből a mirigyváladékából gubót készít maga köré és ebben bábbá változik. Mintegy 15 nap alatt ebből a bábból alakul át lepkévé, amely a gubófalat meglazítja és a keletkezett lyukon kibújik.

A gubót alkotó selyemszálat le lehet fejteni, amíg a gubó ép. Ennek érdekében a begubózást követő 8–10. napon a gubóban lévő hernyót forró levegővel elpusztítják, majd a gubót 90 °C-os vízben főzik, ahol a szericinréteg megpuhul és így a selyemgubóból kb. 400–600 méter hosszú selyemszál fejthető le. 1 kg gubóból – ami kb. 3000 darabnak felel meg – kb. 250 g szálat nyernek.

Egy-egy gubószál nem lenne elég erős, ezért 3–8 gubó szálát egy fonallá egyesítik, ez a grège (ejtsd: grezs). 1 kg gubóból 8–10 óra alatt kb. 300 g grège fejthető le. A gubóról lefejtett selyemszálról szappanoldatban leoldják a szericinréteget (ez a hámtalanítás művelete). Ez tömegveszteséggel jár, amit a selyem nehezítésével (fémsós kezelésével) pótolnak. A grège sodrat nélküli szál, amit közvetlenül is fel lehet használni, de igen gyakran több grège összecérnázásával állítják elő az iparban használatos selyemfonalakat. 
 
 
Felhasználási területek:
 
 
 
Selyemből készülnek ruhák, blúzok, elegáns fehérneműk, síalsóneműk, alkalmi ruhák pl.menyasszonyi ruhák, sálak, nyakkendők, kalapok, esernyők.
Lakberendezésben használatos dekorációs anyagok, függönyök, selyemképek, művirágok, tapéták, lámpaernyők a híres perzsaszőnyegek készítéséhez is használnak fel selyemszálakat.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hernyóselyem fontos alkalmazási területei közé tartoznak az ágyneműk is, paplantöltetként, plédként és huzatként egyaránt.
 
 
Paplantöltetek a fonalkészítésre nem alkalmas, fellazított gubók kellő méretre történő szétterítésével és több réteg egymásra fektetésével készülnek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Közismert a selyem antiallergén hatása, így kiváló választás allergiások, vagy asztmások esetében.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Cikkem a wikipédia segítségével készült, ahol további érdekességeket lehet olvasni a selyem történetéről.
 
Lakberendezéssel kapcsolatos további információk a www.egykislakberendezes.hu weboldalon.
 
 
A képek Christian Fischbacher selyemkollekciói, valamint Silandsilk ágyneműi láthatóak.
 
 

Címkék: énblog építkezés életmód lakás mindennapok gondolatébresztő életképek otthon élménybeszámolók lakberendező lakberendező blog épíkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr651857542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása