A konyha a lakás egyik kiemelt, központi terepe, egy család életében pedig sokszor döntő jelentőséggel bír, hiszen a lakás szíve, itt zajlanak a közös étkezések, a napi problémák megoldása, a nagy családi beszélgetések, és nem utolsósorban a kreatív sütés-főzések színtere is. Nem mindegy tehát, hogy hogyan rendezzük be, hiszen mindezen funkcióknak meg kell felelnie, és talán ez a helyiség fogja legjobban tükrözni a személyiségünket is, ha körültekintően járunk el a berendezésekor.

 

A konyhai funkciók sokasága miatt egy konyhának meg kell felelnie néhány alapvető követelménynek: legyen könnyen tisztán tartható, minden pillanatban keltse a rendezettség érzését (és legyen rendezett is), ugyanakkor legyen meleg, otthonos és inspiráló környezet a család minden tagja részére, egyidejűleg legyen praktikus, amelyben a legfinomabb recepteket  tudjuk elkészíteni szeretteink részére. Ha egyterű a lakásunk, vagyis a konyha nyitott a nappali felé, akkor különösen oda kell figyelnünk arra, hogy e két helyiség stílusában harmonizáljon egymással.

A tervezés folyamatát alapvetően meghatározza a tulajdonosok stílusa, hiszen minden további erre épül. A tervezőnek a stílust kell a továbbiakban összehangolnia a rendelkezésre álló térrel és a különböző kényelmi funkciókkal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a konyha berendezése a mindennapok használata során praktikus és könnyen használható legyen, ugyanakkor az sem mellékes, ha a konyha az otthonunk díszévé válik, amiben nap mint nap gyönyörködünk és örömünket leljük.

Tervezéskor nagyon fontos a tulajdonosok és a lakberendező együttműködése, hiszen így alakítható ki olyan berendezés, ami később mind funkciójában, mind kinézetében megfelel a tulajdonosok elképzeléseinek. A lakberendező munkája nem elhanyagolható, hiszen irányított kérdéseivel és nagy munkatapasztalatával olyan kérdésekre is ráirányíthatja a figyelmet, amelyek a tulajdonosokban esetleg fel sem merülnének, ám a későbbiekben mégis meghatározó szerepet töltenek be. A későbbiekben sok bosszúságtól és pénzkiadástól óvjuk meg magunkat egy alapos tervezéssel.

 

Bútorok és gépek

Ha újonnan épített ház konyhájának kialakításában gondolkozunk, mindig könnyebb dolgunk van, hiszen ebben az esetben előre lehet egyeztetni a mesterekkel, és a megtervezett konyha alapján módosíthatók az áramforrások helyei, a világítás, a kábelek vagy a vízvezetékek elhelyezése, a későbbi világítás kialakításának és háztartási gépek elhelyezésének megfelelően. Ha a lakás használtan vásárolt, és az előző tulajdonosok ízlése nem tükrözi az új tulajdonosokét, akik teljes átalakítást szeretnének, akkor a helyzet kissé bonyolultabb, ám nem reménytelen. Ilyenkor az átépítésnek lehetnek szerkezeti korlátai, de egy jó tervezéssel minden megoldható.

A konyhabútorok kiválasztása sem könnyű feladat, hiszen a választék óriási, ám ha egyedit szeretnénk, akkor érdemes a saját konyhánkra szabva elkészíttetni azt. Ezeket tervezzük meg alaposan, minden háztartási gépet helyezzünk bele, és legyen elegendő hely benne az edényeknek, tányéroknak, poharaknak, különféle élelmiszereknek. Ez utóbbira különösen akkor lehet szükségünk, ha csak egy kis alapterületű kamrával rendelkezünk, vagy egyáltalán nincs a lakásban kamra, hiszen így minden kamrában tárolandó dolgot a konyhabútorunkban kell „elrejteni”, ami szintén összetett feladat.

További információk lakberendezéssel, tervezéssel kapcsolatban: Kis Judit lakberendező

Vagy : F.B elérhetőség

Címkék: magyarország konyha képek életmód minimál lakás mindennapok hirek gondolatébresztő életképek tervezés otthon lakberendezés fürdőszoba konyha bútor élménybeszámolók lakberendező látványtervezés lakberendezo lakberendezők lakberendezési lakberendező blog épíkezés konyhagép lakásfotók lakásbelsők lakás átalakítás lakás felújítás látványtervek konyha készítés konyha tervezés lakberendezés érden főzőbemutató lakberendezés budán lakberendezése

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr857084701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása