10_budakalaszi_etkezo_lakberendezese.jpg

 
 
 
Akár új lakás, akár már meglévő lakásunk falainak átfestéséről legyen szó, érdemes a színek eldöntése után a festékanyag gondos kiválasztására is ügyelni.
 
 
A mostanság leginkább használatos diszperziós falfesték használatánál ügyeljünk annak minőségére. Egy pillanatra se gondoljuk, hogy az olcsón vett falfestékkel jól járunk, hiszen annak fedő képessége gyengébb, ezért a többszöri mázolás miatt már nemhogy jól, de lehet, hogy még rosszabbul is járhatunk.
 
Fedőképességükön túl a különböző anyagok különböző tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint pl. színerősség, dörzsölés állóság.
 
A helyiségek használata szerint is érdemes átgondolni, hogy milyen festéket használjunk. Előszobába, gyerekszobába érdemes lemosható festékkel festeni, ahol nedves rongy használatával időközönként le lehet törölni a bekoszolódott felületeket.
 
Vizes helységnél, vagy konyhában, érdemes penészgátló adalékot tartalmazó anyagot választani. Általában ezek az úgynevezett latex festékek, vagy más néven foltakaró festékek, pl. beázások okozta foltok eltakarására is használhatóak.
 
Léteznek olyan falfestékek is, amellyel csak egyszer kell lekenni a falat.
Tulajdonságaik: nagy fedőképesség, lég- és páraáteresztő felület biztosítása, könnyű kezelhetőség.
 
A végleges szín kiválasztása és a teljes felület lefestése előtt, érdemes otthon kipróbálni egy szekrény mögötti falfelületen több árnyalatot is annak érdekében, hogy biztosan a legmegfelelőbbet használjuk majd. Ilyenkor nézzük a próbafelületeket napsütéses időben, szürkületnél és lámpafénynél is.
 
Amennyiben színmintából választunk akkor, a nekünk tetsző szín kicsit halványabb árnyalatát válasszuk, mert nagy felületen erősebb színhatást érünk el vele, mint ahogy a színkártyán látjuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kiválasztott kódszám alapján pedig bármikor, később is hozzájuthatunk javító festékhez.
 
Mindenképpen ügyeljünk a színek élettani hatásaira is.
 
Amennyiben nem szakembert bízunk meg a munkával, legalább készüljünk fel lelkileg, hogy mint minden szakipari munka odafigyelést és hozzáértést igényel.
 
Át kell vizsgálni, hogy a falon hány rétegben van már festve, mert négyszeri, ötszeri festett fal esetén előfordulhat, hogy a régebbi festék lekaparása nélkül rákent új réteg elkezdi leszedni az alatta lévő régit. Az egyenetlenségek miatt pedig érdemes egy alapos 2x-ri glettelés alkalmazása, ennek simára csiszolása, valamint a repedések szakszerű kitöltése, végül üveg szálszövettel való fedése.
 
Lehetőleg ne vastagon, inkább több rétegben legyen lefestve a fal. Alapos alapozó réteg után viszont már jó minőségű festéknél elegendő egy fedőréteg felvitele.

 

Lakberendezéssel kapcsolatos további információk: www.1kislakberendezes.hu weboldalon

Címkék: énblog blog gondolatok építkezés életmód lakás mindennapok gondolatébresztő otthon lakberendezés élménybeszámolók lakberendező

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr592106696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása