5.jpg

Egy lakásfelújítás, - ami egy átlagember életében nem túl gyakori esemény, így általában rutintalan – számos buktatóval együtt járó, sokszor családi békét is megzavaró eseménnyé tud fajulni.

De ha még ezeket a kellemetlenségeket meg is ússzuk, akkor is vannak sajnos olyan korlátok, - gondolok itt főleg a nem vár kiadásokra – amik igencsak el tudják venni az ember kedvét, de főleg terveinek megvalósításával kapcsolatos vágyálmaik tudnak pár hét, vagy pár hónap leforgása alatt szertefoszlani.

Általában az első hiba, amit az emberek többsége el is követ, hogy szeretnek olyan lakásokat megvásárolni, amiről azt gondolják, hogy szinte semmi anyagi ráfordítást nem igény majd saját igényeik kielégítésére átformálni, mert szépen ki van festve, vagy fel van csiszolva a parketta, már csak a bútorok hiányoznak!

Aztán kiderül, hogy csak egy új konyhagyártás esetén, mivel új, nagy teljesítményű gépek kerülnek majd beépítésre, fel kell fejleszteni a villamoshálózatot, és meg is van az első plusz kivitelező, akinek a munkájára előre nem számítottak, a villanyszerelő!

Ezt aztán vagy megoldják falon kívüli kábelcsatornákba, vagy ha igényesebbek, - és miért ne lennének azok :-) - akkor jön a falon belüli vezetékek elhelyezése a villanyórától a konyháig. Ha pedig már ott a villanyszerelő, akkor kiderülnek egyéb turpisságok is, pl. hogy a lakásban alig van földelt konnektor, stb.

 ZS8.jpg

A második nem vár kivitelező a festő, hiszen a kábelek falban való vezetéséhez, horonyjavítás, majd festés is szükséges!

Sokszor elfordul az is, hogy az ilyen szépen kifestett lakás esetében, az új tulajdonos szeme előtt lebeg egy gipszkarton álmennyezet lehetősége, amit nemrégiben látott a neten, vagy egy lakberendezési magazinban.

Jó gondolat! LED-szalagos hangulatvilágítás, több kapcsolóra köthető, esetleg állítható fejű spotok! Hmm!

Viszont, ilyenkor derül ki, hogy a gipszkarton álmennyezetbe kerülő lámpatestekhez villanyvezeték elvezetése is szükséges, azokhoz nem árt ha van kapcsoló is, valamint, hogy a gipszkarton falhoz, valamint a mennyezethez való csatlakozásánál szintén festőre lesz szükség. Ebből a néhány példából is kiderül, hogy számos esetben, a frissen kifestett és megvásárol lakás helyett jobb lett volna, pl. egy festésre várót megvásárolni!

Arról nem is beszélve, hogy egy felújított fürdőszoba, ami esetleg egy húsz, vagy annál is régebbi ingatlan esetében előfordul a legkockázatosabb befektetés. Mivel sokan szeretik úgy felújítani lakásaikat, amiben nem szeretnének még több 10 évet leélni, hogy a falban lévő csöveket meg nem cserélik ki!

Ezt a cikket azonban még sem csak azért írom, hogy ezekre a lehetőségekre felhívjam a figyelmüket.

A cikket főleg azoknak szánom, akik lakberendező segítségét szeretnék igénybe venni lakásuk újragondolásához. Sajnos egyre többen keresnek meg azzal a kéréssel, hogy ők csak látványterveket kérnek!

Ez úton szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy amennyiben lakberendező által készítettnek látványterveket, az nagyon jó út ahhoz, hogy megtudják hogyan nézhetne ki pl. a nappalijuk, vagy a konyhájuk!

De, nem elég ahhoz, hogy annak aztán gyakorlati haszna is legyen!

A gyakorlati haszna abban mutatkozik meg, hogy egy pontos kiírás készül pl. arról a konyhabútorról. A pontos kiírás alapján lehessen összehasonlítani a begyűjtött árakat, illetve a további beszerzése kerülő anyagok és kivitelezők munkájának árait is előre lehessen tudni. A gyakorlati haszna az, hogy egy a szakmájában évek óta folyamatosan dolgozó lakberendező, át tudja nézni ezeket az árajánlatokat és véleményezni tudja. Jól dolgozó kivitelezőket tud az ügyfél segítségére hívni, hogy előzetesen megnézze a lakás műszaki állapotát, és a beérkezett árajánlatok alapján segítségével feltud állítani Önnek egy olyan munkasorrendet, ami alapján minél kevesebbre csökkenhet a meglepetések száma!

G7_1.jpgondolják át, Önök egy lakberendező munkájával kapcsolatban rajzokat kérnek-e, vagy használható terveket!

Amennyiben lakberendező munkáját kérik, érdemes minden esetben kiviteli terveket is kérni, ami alapján a már említett pontos árajánlatokat be lehet gyűjteni!

Így pl. nem fognak abba a hibába esni, hogy  előre megrendeljék a nappaliba a kanapét, és a későbbiekben derül ki, hogy esetleg a víz-gázszerelő munkájára nem kerülhetne sor, ami egy sokkal fontosabb dolog, hiszen a kanapé kicserélésére a jövőben is ráérnek!

Így aztán lehet, hogy  a fürdőszoba felújítási terveiket kell elnapolni és egy olyan jövőbeli időpontra tenni, amikor már bent laknak a lakásban, ezzel újabb felfordulást és koszt eredményezve és újra az összes szakipari munka felvonultatásával kivitelezve!

Óva inteném azonban, azoktól a lakberendezőktől, akik személyes felmérés nélkül (?) készítenek kiviteli terveket! Ezzel ugyan a munkabére kevesebb lesz, viszont sajnos nem is ér annyit!  Amennyiben pedig pontos  árajánlatok begyűjtésére alkalmas kiviteli terveket szeretnének készíttetni, érdemes még a szükséges kivitelezők házhoz való kihívását is kérni, előzetes véleményezésre! Különben csak körülbelüli árajánlatokat fognak kapni!

A kiviteli tervekért járó megbízási összeg pedig töredéke annak, amit egy lakásfelújítás során veszíthetnek annak hiányában! 

Amennyiben kivitelezéssel és tervezéssel kapcsolatban további információkat szeretne olvasni, a www.egykislakberendezes.hu weboldalamon ezt megteheti.

Köszönöm, hogy elolvasta a cikket, remélem valóban gyakorlati haszna is volt!

Kis Judit lakberendező

 

Címkék: énblog blog budapest magyarország képek gondolatok építkezés életmód lakás mindennapok gondolatébresztő fotók életképek tervezés otthon lakberendezés lakásfelújítás konyha bútor élménybeszámolók lakberendező lakberendezők lakberendező blog épíkezés LED lakásfotók lakásbelsők Ilyen volt- Ilyen lett képek lakás átalakítás lakás felújítás konyha készítés

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr315828186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása