lt_1344511702.jpg_680x463

 

 

Kisebb méretű lakásokban, gondot okozhat, hogy hogyan fognak elférni a könyvek, vagy ruhák, és ha már találtunk is nekik helyet, jó lenne, ha nem tűnne zsúfoltnak, nyomasztónak az eredmény.

 

Tudatos tervezéssel, odafigyeléssel azonban, kisebb méretű lakásokat is „élhetővé", jól használhatóvá lehet tenni.

 

Vegyünk pl. egy átlagos belmagasságú (kb. 270 cm), másfél szobás ingatlant.

 

Az előszobában a bejárati ajtó fölé nyugodtan helyezzünk el egy legalább 45 cm mélységű szekrényt, egészen a tok felső részétől a mennyezetig.

 

Amennyiben elfér, akkor legyen egy legalább 140 cm magas cipőszekrényünk, és a napi használatban lévő lábbeliket is ebbe tegyük, hogy ne legyen rendetlenség érzete az embernek.

 

Általában elmondható ez az összes helyiségre, (mint ahogyan az összes méretű lakás esetében is) hogy a rendrakás és annak megtartása nagymértékben hozzájárul a tér optikai növeléséhez, és komfort érzetünkhöz.

 

A konyhabútor felső szekrényelemei is nyugodtan lehetnek mennyezetig érőek. Lehet, hogy a legfelső polcot csak székről érjük el, de ide ellehet helyezni ritkán használatos konyhagépeket, vagy ünnepi étkészletet, karácsonyi díszeket stb. A felső konyhaszekrény elemek legyen változatosan elrendezve, legyen benne nyitott rész, üveges, pl. kellemesen világító  üvegpolc mögé szerelhető LED-szalaggal.

 

Az alsó és felső konyhaszekrény között lehetőleg minél kevesebb dolgot tároljunk. Gondoljuk át, hogy mi az, amit mindennap használunk pl. só, vagy borstartó, tea, cukor, papírtörlő és csak ezeket hagyjuk elől, de lehetőleg ne a konyhapulton, hanem felső konyhaszekrény alá szerelhető külön polcra, vagy rúdrendszerre.

 

Az alsó konyhaszekrényben lévő sütő és a lábazat között készíttessünk az asztalossal egy fiókot, de még a lábazatok egy részébe is lehet zöldségtárolásra alkalmas fiókokat készíttetni. A hűtő fölötti szekrény legyen olyan mély, mint az alatta lévő hűtő, így több tároló helyünk lesz.

 

 

A nappaliban, amennyiben aránylag sok könyv, CD- gyűjtemény stb. van, lehetőleg zárt szekrényeket vásároljunk, vagy készíttessünk, de legyen benne 1-2 nyitott elem is, hogy levegősebbnek tűnjön a szoba, és ügyeljünk arra, hogy a polcokon kevés dísztárgy legyen elhelyezve, de az gondosan összeválogatva a bútorok stílusához, lehetőleg egy színben.

 

Olyan ülőalkalmatosságokat helyezzünk el, amit még tárolásra is lehet használni, vagyis nem baj, ha soha senki nem használja az ágyneműtartós kanapét alvásra, mert lehet bele pakolni, lehet a puffot is felnyitható ülőkésre készíttetni, hogy belsejét tárolásra tudjuk felhasználni.

 

 

Az étkező asztal mindenképpen kinyitható legyen és napi használat esetén a legkisebb méretre legyen beállítva.

 

  

A hálószobában minden napi használatra nem ajánlom a kinyitható kanapét, de egy kényelmes francia ágyat ellehet úgy készíttetni, hogy magasabb legyen az átlagnál, így több hely lesz az ágyneműtartóban, vagy lehet dobogóra állítani, ami alól tároló dobozokat tudunk kihúzni.

 

A ruhásszekrények faltól- falig és mennyezetig érőek legyenek, és amennyiben nem zavar, akkor tükrös ajtókkal rendeljük meg. Számítsanak arra, hogy tolóajtó esetében a szekrény mélységéből minimum 6 cm elvesz a tolóajtó szerkezete.

 

 

A fürdőszoba tervezésénél mérlegeljék, hogy valóban szükség van-e kádra, mert ha nem akkor máris (lakáshoz viszonyítva) rengeteg helyet tudnak nyerni. A minél nagyobb tükör elhelyezése ebben a helyiségben elegánssá és főleg tértágítóvá tudja tenni a teret, így ne spóroljanak vele.

Csempe választásnál a kisebb méretűt és lehetőleg világos színűt válasszanak.

 

Mindenképpen elmondható kisebb méretű lakásban ajánlatos minden évben újra átnézni, hogy mi az, ami felesleges és már nem kellene tovább tárolni.  Mindezek mellett még az is fontos, hogy egy kisebb méretű lakás optikailag hogyan lehet tágasabbnak látszóvá tenni.

 

Először is ne terheljük a falakat vastag, nehéz képkeretekkel, díszítsük inkább keret nélküli képekkel, vagy keskeny keretűvel, de a legjobb, ha egyes falfelületek díszítésénél megelégszünk azzal, hogy a falat kiemeljük más színnel, vagy mintás tapétával., a sötétítőfüggöny ne súlyos drapéria legyen, hanem könnyebb, lágyabb anyagot válasszunk erre a célra.

 

Amennyiben nem ódzkodunk tőle, akkor a „dohányzó” asztalka legyen üvegből, hogy átlátszódjon. Növényeinket úgy válaszuk ki, hogy azok ne terebélyesen fejlődjenek, hanem vagy lefelé fussanak, vagy egyenesen felfelé nőjenek, és inkább a kisebb levelűekből válasszunk.

 

A bútorok színei inkább világosak, (nyír, bükk, fenyő, vagy fehér) legyen – kivéve, ha a lakás bőven el van látva nagy ablakokkal - . A színek megválasztásánál ne vigyük túlzásban, válasszanak  három egymáshoz illő színt, és ragaszkodjunk azok árnyalatihoz. Mintás anyagok használatánál minél kisebb mintákat megjelenítő darabokat válasszunk, de legjobb az alig mintás, vagy minta nélküli.

 

A lámpák elhelyezésével és gondos tervezésével is nagyon sokat tudunk még javítani egy lakás megjelenésén. Tegyünk minél több helyre lámpákat, - hiszen úgy sem fogjuk őket egyszerre használni – de szükség esetén, ne legyenek sötét sarkok, a mennyezetre elhelyezett 1 db. lámpa kiegészíthető falikarokkal, gipszkartonba elhelyezett spotokkal, hangulatvilágításokkal, képmegvilágítóval.

 Ajánlatos ezeket már úgy megvásárolni, hogy lehetőleg LED-es izzókat lehessen venni hozzájuk.

Egy jól megvilágított lakás élhetőbb és barátságosabb, mint egy félhomályos lakás, ami még ráadásul a szemünket is rontja.

.

 

Az egyes helyiségek falainak színe (a felületek egységes megjelenése érdekében) minden helyiségben lehetőleg egyszínű legyen, (kivéve a már említett díszítéseket) a függöny ugyanaz legyen szintén minden helyiségben, és ha lehet, akkor a bútorokat is egyfajta bútorlapból készíttessük el, mert így egy 40-45 nm-es lakás is nagyobbnak tűnik, egységesebb és első látásra is szimpatikusabb, mint abban az esetben, ha minden helyiséget más színű és anyaggal elkészített bútorokkal, másféle kiegészítőkkel, stb. rendezünk be.

 

A színek kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás ablakokkal való ellátását, valamint nézzünk utána annak is, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatásokkal bírnak ránk.

 

 

További lakberendezéssel kapcsolatos információk, referencia képek:  www.egykislakberendezes.hu/referenciakepek weboldalon!

Kis Judit lakberendező

06/30-951-2765

 

Címkék: énblog blog vélemény közélet magyarország konyha velence képek gondolatok építkezés életmód lakás mindennapok hirek gondolatébresztő fotók életképek tervezés bútor otthon lakberendezés festés asztalos apartman konyha bútor lakberendező látványtervezés lakberendezők lakberendező blog épíkezés lakásbelsők Ilyen volt- Ilyen lett képek lakás átalakítás lakás felújítás bútor tervezés látványtervek

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr494657486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.