Az otthonunkban alkalmazott  színek kiválasztásánál a lakás adottságainak (tájolás, ablakok és helyiségek méretei) figyelembe vételén kívül nagyon fontos az egyéniségünk és izlésvilágunk meghatározása is.
Ehhez még szükséges tudnivaló az is, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatással tudnak ránk hatni. Számos kutatások születtek a színekkel kapcsolatosan, amelynek eredményeit érdemes felhasználni, alkalmazni.
 
"A szín egy észlelet, amely az agy reakciója a fényre. Az emberi szem a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színeket." -idézet wikipédiából -
 
Mi emberek sok más élőlénnyel ellentétben részletes színfelismeréssel rendelkezzünk, ami csodálatos világunk teljesebb megismeréséhez vezet, agyunk jobb féltekéje felelős a színek érzékelésében, de sajnos a férfiak 8%-a, a nők 0,5% színtévesztő, ezen fogyatékosságot ma már színszűrős szemüveggel lehet korrigálni, így szerencsére őhozzájuk is szólhat cikkünk a színekről.
 
Vegyük tehát sorra az egyes színek élettani és pszichés hatásait:
 
Sárga: serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, (dolgozó szobába ezért nagyon ideális) jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, aktiválja az epe működését, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, hiszen a napsugarat idézi fel bennünk. Falak színének alkalmazásánál tágítja a teret.
 
Narancs: életvidámságot sugall, jókedve derít, serkenti az étvágyat, boldogság érzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk annál halványabb árnyalatát válasszuk, mert különben túl idegesítően hat hosszú távon.
 
Vörös: melegséget, túlfűtöttséget-szexualitást sugároz.  Enyhítettebb változata, ha pl. a tégla színnel, vagy lazaccal váltjuk ki. Élettani hatása miatt alkalmazásával óvatosak legyünk, ugyanis megemeli a vérnyomást, emeli a légzésszámot, (viszont rossz vérkerigés esetén ideális). Cselekvésre ösztönző, figyelem felkeltő szín. Olyan helyiségekben ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél  ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozó helyekkel, ahol ideális az ottlévők ébrentartására, felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal nagyon elegáns, exklúziv hatást tudunk elérni.
 
Lila: általában divatszínként jelenik meg, figyelem felkeltő, méltóságteljes szín, ezüst színnel alkalmazva extravagáns tereket tudunk  vele létrehozni. Fájdalomcsillapító és immunrendszer erősítő hatása van.
 
Rózsaszín: sajnos unalomig és ellenszenvig alkalmazott szín, főleg a gyerekeknek szánt ruhadarabokon és a női kiegészítők-ruhák színkínálatában, pedig mértéket tartva a nőiesség, a lágyság és a romantika színe.
 
Barna: a föld a biztonság színe, az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki, azonban óvatosan bánjunk vele, mert sötét színe komorságot is sugallhat, mindenképpen vidám, élénk színeket tegyünk mellé.
 
 
Kék: a tisztaságot a frissességet sugallja. Sok tisztítószert-mosószert árusító cég alkalmazza termékei csomagolásán.
Nyugtató szín és csökkenti az étvágyat és a vérnyomást, hálószobában használva alvásunkra is jó hatással bíz. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van.
 
Zöld: nyugtat, pihentet, ellazít, csökkenti a vérnyomást. A világosabb árnyalati tágítja, a sötétebb sajnos szűkíti a teret.
Fehér (a színek együttese alkotja) : a tisztaságot az ártatlanságot sugallja, bár a keleti kúlturákban a gyász színe. Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de vigyázat padlóra alkalmazva "lebegtető" hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetet.
 
Fekete ( valójában a színek hiánya) : alkalmazásánál legyünk nagyon óvatosak. Ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns és egyedi, de túl rideg és tárgyilagos is tud lenni, fürdőszobában használva pedig  hideg hatása miatt bánhatjuk meg.
 
Szürke: passzív mind pszichikailag, mind optikailag.
 
Általánosságban:
 
A  meleg színek akár 2-3 fokkal melegebb érzetet is kelthetnek, a hideg színek pedig ugyanennyivel kevesebbet, így könnyen eldönthetjük egy fürdőszoba csempéjének színét, ha tisztába vagyunk az ott lakók hőérzetének igényével.  Meleg színek pl. a sárga, narancs, piros. Hideg színek a zöld, zöldeskék, kék, lila. Ezekkel a színekkel befolyásolhatjuk a hőfokérzetet.
 
A színek minden megvilágításban másnak látszanak, a meleg fénytől a meleg színek fénylenek fel, a hideg színek tompulnak vagy szürkének látszanak. A hideg fény felerősíti a hideg a színeket és gyengíti a meleg árnyalatokat. Érdemes pl. egy függöny, vagy egy fal szín kiválasztásánál azt megnézni napfényes időben is és lámpafénynél is.
  
 
Az alkalmazott színek azonban nem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukkal érik el a végleges hatást. Sokan félnek az erőteljesebb színek alkalmazásától, így azoknak inkább egy-egy szín különböző árnyalatainak felhasználását javasolnám, a merészebbek persze bátran kísérletezhetnek!
 
További információk lakberendezéssel kapcsolatban a www.1kislakberendezes.hu  weboldalon
 
 
 
 
 

Címkék: énblog blog képek építkezés életmód lakás mindennapok gondolatébresztő életképek lakberendezés élménybeszámolók lakberendező lakberendező blog

A bejegyzés trackback címe:

https://1kislakberendezes.blog.hu/api/trackback/id/tr61755099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.